יום חמישי, 27 באוקטובר 2016

אונטולוגיה ואפיסטמולוגיה - פתיחה - סיכום שיעור 27.10

פתחנו את השיעור בקטע מתוך הספר הגיונות על הפילוסופיה הראשונית של הפילוסוף הצרפתי רנה דקארט.

"לפני כמה שנים נוכחתי לדעת שעוד בהיותי צעיר לימים קיבלתי כמה דעות כוזבות כאמיתיות, ושכל מה שבניתי מאז על יסודות רעועים כל כך, אי אפשר שלא יהא מסופק מאוד ובלתי בטוח. ואז החלטתי שאם ארצה לקבוע במדעים דבר מה מוצק וקיים, אצטרך לנסות בכובד ראש פעם אחת בחיי להשליך ממני והלאה את כל הדעות שעד אותם הימים האמנתי בהן, ולהתחיל שוב הכל מן היסוד. [...] עתה אפוא, כשלבי חופשי מכל דאגה, וכשמצאתי פינה שקטה שבה אוכל לשבת באין מפריע, אשתדל בכובד ראש וכבן חורין להרוס הרס גמור את כל דעותי הישנות."

בסיום המהלך (עליו נרחיב בהמשך) דקארט מגיע למסקנה: "אני חושב משמע אני קיים!"
נשאלה השאלה - מה דקארט ניסה להוכיח? דקארט ניסה להוכיח שהוא קיים.

מכאן למדנו שהשאלה "מה קיים?" היא שאלה אונטולוגית.

האונטולוגיה (ontos = יש, logos = תורה, היגיון) (בעברית: תורת היש, ההוויה) היא ענף מרכזי וחשוב בפילוסופיה ששואל שאלות אודות: מה קיים? מהי הישות (היקום, המציאות)? האם קיימים סוגים שונים של ישים (יש חומרי - הגוף ויש רוחני - הנפש), האם יש ישות אחת לכל הישים? האם יש אלוהים? ואם יש אלוהים האם "ישותו" של אלוהים שונה מ"ישותו" של העולם? האם ה"אין" ישנו? כיצד נברא היש? מאיפה הגיע? האם כל מה שיש קיים באופן קבוע מראש או שיש מקום לבחירה חופשית?

ענף מרכזי וחשוב נוסף בפילוסופיה הוא האפיסטמולוגיה (episteme = ידיעה, logos = תורה) (בעברית: תורת הידיעה, ההכרה). האפיסטמולוגיה שואלת שאלות אודות: מהי ידעה? כיצד הידיעה נרכשת? מהן גבולות הידיעה? מה היחס בין המציאות לידיעה (בין החוץ לפנים)? מהי אמת? כיצד ניתן להגיע אל האמת? האם האמת היא דבר קבוע? האם האמת תלויה בנו? מי קובע מהי האמת?

יש קשר הדוק בין האונטולוגיה לאפיסטמולוגיה; במוקד הדיון האונטולוגי עומד היש, ובמוקד הדיון האפיסטמולוגי עומדת ידיעת היש.

בתולדות הפילוסופיה (בעיקר המודרנית המאה ה- 17 ואילך) יש מלחמה בין האונטולוגיה לאפיסטמולוגיה על מי חשובה ממי? מי קודמת למי? הצד האונטולוגי יגיד - לפני ששואלים כיצד ניתן להכיר 'ישים' עליכם קודם לשאול מהם 'ישים'.  שכן, כיצד ניתן להכיר משהו אם אתם לא יודעים מהו. לעומת זאת, הצד האפיסטמולוגי יגיד - לפני שאתם שואלים מהו היש? או האם יש אלוהים או לא, עליכם לבדוק תחילה מה אתם יכולים לדעת או לא.



בפילוסופיה העתיקה (היוונית) העמדה הרווחת הייתה שאין בכלל הבדל בין השתיים ושתיהן אותו הדבר; מה שאנחנו יודעים זה מה שיש, ומה שיש זה מה שאנחנו יודעים. ................ מבלבל??? מעולה!!! :-)

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה

שים לב: רק חברים בבלוג הזה יכולים לפרסם תגובה.