יום ראשון, 18 בספטמבר 2016

ארבע תשובות לשאלה: "מה זה השטויות האלה פילוסופיה?"


פילוסופיה Philosophy  מיוונית – אהבת החכמה (Philo  = אהבה, sophia = חכמה)



  • פיתגורס (מאה 6 לפנה"ס) ענה לשאלה 'האם לדעתו הוא חכם?' בתשובה: "אינני חכם, אני אוהב חכמה."

  • סוקרטס (מאה 5 לפנה"ס) הנחשב לאבי הפילוסופיה המערבית, טבע את המשפט: "דע את עצמך והפילוסופיה תרד אליך מן השמיים."

  • אריסטו (מאה 4 לפנה"ס, תלמידו של סוקרטס) ענה על השאלה 'מיהו פילוסוף?' במשפט: "כל בני האדם שואפים מטבעם לדעת." (מתוך: מטאפיסיקה א')

  • ברוך שפינוזה (המאה ה-17, פילוסוף יהודי-הולנדי) טען כי לפילוסופיה אין שום מטרה מלבד האמת.


יום רביעי, 14 בספטמבר 2016

ספר על פילוסופיה

ברצוני להמליץ לכם על הספר "היסטוריה של הפילוסופיה לצעירים מכל הגילאים" מאת נייג'ל וורברטון






ספר זה הינו ספר מאוד מעניין אשר מספר (בקצרה, יחסית) על כ39 פילוסופים ובינהם: (סוקרטס, אפלטון, אריסטו, אפיקורוס, הובס, לוק, פסקל, רוסו, קאנט פרידריך ניטשה ועוד...) הנה למשל קטע מאת אפיקורוס: "נסו לדמיין לעצמכם את ההלוויה שלכם. איך היא תהיה? מי יהיה שם? מה האנשים יאמרו? כל מה שתדמיינו לעצמכם מוכרח להיות לזווית הראייה האישית שלכם, כאילו אתם עדיין שם - צופים באירוע מאיזשהו מקום, למשל מלמעלה, או אולי מתוך הקהל." הקטע הזה בעצם מדבר על החיים שאחרי המוות. מה יקרה, מה יאמרו עליך. זה מה שהוא ותלמידיו חקרו במשך חייהם.
זהו אחד מ-3 ספרים שבסדרה (האחרים הם "היסטוריה של העולם לצעירים מכל הגילים" "וההיסטוריה של המדע לצעירים מכל הגילים").

יום שבת, 10 בספטמבר 2016

פתיחה - הסרת מסיכות


שיעורי הפילוסופיה יבקשו מכם להסיר את המסכות. "הכל מותר" – במרכאות, כי זה במסגרת הגבולות שניתנים (דרישות המקצוע וכללי ההתנהגות). כלומר, שיעורי הפילוסופיה יאפשרו לכם, אם תרצו (כי זה תלוי בכם ובפעולות שלכם), להיות מי שאתם – ללא מסיכות. לשאול את כל השאלות (ללא אף סלקציה וחוסמים), להביע כל דעה (בצורה מכבדת), להסכים/לא להסכים, להתווכח, להציע אלטרנטיבות אחרות (הכל אפשרי)...

1.      דרישות המקצוע:
§         השתתפות פעילה בכיתה.
§         השתתפות רציפה בבלוג שילווה את השיעורים.
§         הגשת עבודות.
§         עמידה בכללי ההתנהגות של המקצוע (שחלקם תקפים גם למקצועות אחרים ובכלל).

2.      כללי התנהגות בשיעורים:
§         אין שאלות שאסור לשאול!!! להיפך. ולכן, אנחנו נותנים מקום לכל שאלה ומכבדים את השואל. לא מלגלגים ומזלזלים בו ובשאלה שלו.
§         תרבות דיון – שיעורי הפילוסופיה והבלוג במהותם יהיו מבוססים על דיונים ולכן חובה לשמור על תרבות דיון. כלומר, נותנים לכל דובר לסיים את דבריו, מדברים בשפה נאותה ומכבדת, מדברים בטון דיבור מאוזן ונעים, מפרגנים זה לזה.
§         בלוג – את המקצוע ילווה בלוג (בניהולה של המורה), שיתעדכן מדי יום (זה גם תלוי בכם). הבלוג יכיל את כל חומרי הלימוד, תכנים מעשירים מעולם הפילוסופיה וישאף לקיים ולפתח דיונים.
·         חובה להירשם לבלוג.
·         ההשתתפות בבלוג היא חלק בלתי נפרד מדרישות המקצוע ומהציון.
·         אתם מוזמנים להעלות לבלוג תכנים שונים שנראים לכם רלוונטיים, אך זה חייב לעבור את אישור המורה (יש לשלוח לי במייל קישור ולקבל את אישורי).
·         חובה לשמור על שפה נאותה ומכבדת בבלוג. לא ללגלג, לזלזל, לקלל...



      רצוי מאוד לבוא עם ראש פתוח לשיעורי פילוסופיה. להשתחרר מדעות קדומות, מסטיגמות, מדברים שאתם חושבים שאתם יודעים וזאת מתוך כוונה להתנסות במשהו חדש שיש אפשרות גדולה מאוד שיעשיר וירחיב את עולמכם.